V Tatrách pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo

16.12.2007 Poprad

Vysoké Tatry 16. decembra (TASR) - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice naďalej trvá vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier. V ostatných horstvách na ...
"Za ostatných 24 hodín pripadlo do päť cm nového snehu, predtým však 40 a 60 cm. Na strmých svahoch, hlavne južných a juhozápadných, je snehová pokrývka vzhľadom na dlhodobo nízke teploty málo spevnená. Nový či nafúkaný sneh leží na tvrdom až ľadovom podklade, takže aj pri malom mechanickom zaťažení sa môžu uvoľniť lavíny na extrémne strmých svahoch, " povedal pre TASR náčelník Strediska lavínovej prevencie v Jasnej Ján Peťo.
Dodal, že vplyvom dlhodobo nízkych teplôt sa snehová pokrývka neviaže, takže zvýšené lavínové nebezpečenstvo potrvá aj v pondelok. Túry vo vysokohorskom teréne vyžadujú veľkú opatrnosť a schopnosť posúdiť lokálnu lavínovú situáciu. "Menej skúseným lyžiarom neodporúčame pohyb vo vysokohorskom teréne Západných a Vysokých Tatier, osobitne na svahoch so sklonom nad 35 stupňov, " doplnil Ján Peťo.
Aktuálne informácie o lavínovej situácii nájdu záujemcovia na stránke Horskej záchrannej služby www.hzs.sk alebo na nepretržitej telefonickej linke 044/5591 695.
 

Vyberte región